http://minalunk.hu Nyomtatás
 
2018-10-05 17:31

Év Tájháza díjat kapott a Bleyer Jakab Heimatmuseum

|

A budaörsi német nemzetiségi múzeumnak már az alapításakor fő célja volt a budaörsi svábság hagyományos kultúrájának megőrzése, de az idők során a tudományos kutatómunka, a kiállítások és rendezvények szervezése, a hagyományőrzés és a hagyományátadás is egyre inkább előtérbe került.
hirdetés
A Magyarországi Tájházak Szövetsége 2003-ban alapította meg az Év Tájháza díjat a hazai tájház-mozgalom népszerűsítésére, értékeinek szélesebb körű megismertetésére és a gyűjteményeket létrehozó, ápoló, gyarapító személyek áldozatos tevékenységének elismerésére.
A pályázatok elbírálásánál a kiállítások szakmai színvonala mellett, a közösségért végzett munkát is figyelembe veszik. Igyekeznek a jól működő tájházakat példaként állítani és jó gyakorlatként bemutatni a többi tájház működtetőjének.

A második világháború alatt súlyos károkat szenvedett épületet a Wéber család az 1980-as évek elejéig lakta. A műemlékké nyilvánított házat a budaörsi tanács vásárolta meg.  1987 augusztusában, Johannes Rau német államelnök budaörsi látogatásával egy időben kapott a gyűjtemény múzeumi engedélyt és költözhetett be az épületbe. A korábbi években összegyűjtött gazdag anyagot akkor öt helyiségben helyezték el.
A Heimatmuseum 2016-ra tudta megteremteni azt az anyagi hátteret, amellyel teljes körű felújítás vált lehetővé, amely egyben a kiállítások megújítására, bővítésére is lehetőséget adott: a felújítási munkák során az épülettel egybeépült présházat újra összekötötték az épülettel, ezáltal bővült a kiállítóterek száma, amely új koncepció, újfajta kiállítások létrehozását tette lehetővé. Mellette újjászületett a tájház alatt húzódó sváb borospince is, amely odáig komoly vizesedéssel küszködött. Az új terek tervezetének elkészítése során fontos szempont volt annak figyelembevétele is, hogy múzeumpedagógiai foglalkozásoknak is helyet adjanak, tehát interaktív, színes, valamennyi korosztály számára szóló kiállításokat kellett készíteniük.

A Bleyer Jakab Helytörténeti Gyűjtemény Budaörsön a magyarországi német tájházak információs központjává is vált.
Hozzászólás beküldéséhez lépjen be felhasználónevével. Amennyiben még nem regisztrált felhasználó, itt regisztrálhat!

Bővebben kifejtené véleményét? Írását küldje el szerkesztőségünk e-mail címére.